Zatvori
Poslovni Puls
28/02/2013

Deutsche Telekom ostvario godišnji gubitak od 5,26 milijardi eura

Njemački telekomunikacijski div Deutsche Telekom (DT) u četvrtak je objavio da je u 2012. zabilježio neto gubitak od 5,26 milijardi eura, dok je u godini ranije poslovao s neto dobiti od 557 milijuna eura...

U DT-u prošlogodišnji gubitak najvećim dijelom pripisuju nenovčanom računovodstvenom gubitku u iznosu 7,4 milijarde eura, povezanom s pokrenutim spajanjem DT-ovog američkog ogranka T-Mobile USA s mobilnim operaterom MetroPCS-om.

"Zabilježili smo neto gubitak od oko 5,3 milijarde eura, ponajprije zbog otpisa u američkom ogranku T-Mobileu. Kao što je već pojašnjeno, taj nenovčani, isključivo računovodstveni efekt posljedica je planiranog poslovnog povezivanja T-Mobilea USA s konkurentskim operaterom Metro PCS. Važeći računovodstveni standardi nalažu da takav otpis bude iskazan u knjigama", kazao je izvršni direktor Rene Obermann.

U DT-u napominju da su unatoč negativnom rezultatu postigli ciljeve zacrtane za prošlu godinu, s tim da je temeljna dobit smanjena dok su prihodi ostali stabilni.

Prilagođena za navedene otpise, neto dobit DT-a u prošloj je godini smanjena za 11,3 posto, na 2,53 milijarde eura. Operativna dobit je bila manja za 3,8 posto i iznosila je 17,98 milijardi eura, dok su prihodi smanjeni za 0,8 posto, na 58,17 milijardi eura, objavljeno je u poslovnom izvješću za 2012.

U DT-u napominju da u ovoj godini očekuju operativnu dobit od 17,4 milijardi eura.

Temeljem rezultata poslovanja za 2012. dioničarima planiraju isplatiti dividendu od 70 eurocenti po dionici, kao i u godini ranije, navodi se u priopćenju, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram