Zatvori
Poslovni Puls
28/02/2013

Španjolska uspješno srezala deficit, ali kraj krize još nije na vidiku...

Španjolski premijer Mariano Rajoy objavio je da je Španjolska smanjila deficit na 6,7 posto BDP-a u 2012., što je dramatičan rez u vrijeme recesije ali još ne ispunjava cilj dogovoren s Europskom unijom...

Europska unija odredila je Španjolskoj da bi u 2012. trebala smanjiti deficit na 6,3 posto BDP-a, s 9,4 posto koliko je iznosio godinu dana prije.

Rajoyova konzervativna vlada provodi zbog toga stroge mjere štednje koje, u vrijeme duboke recesije i nezaposlenosti veće od 26 posto, izazivaju redovite, masovne prosvjede.

To je golem napor cijelog španjolskog društva, rekao je Rajoy u španjolskom parlamentu. Nesumnjivo će pridonijeti jačanju povjerenja u Španjolsku.

Podatak o deficitu ne uključuje troškove spašavanja španjolskog bankovnog sustava od loših zajmova. Europska komisija to je dopustila Španjolskoj. Španjolska je već potrošila više od 40 milijardi eura na sanaciju banaka, za što joj je eurozona odobrila pomoć od najviše 100 milijardi eura, i taj će novac morati vratiti.

Europska komisija procijenila je prošli tjedan ukupni španjolski javni deficit na 10 posto BDP-a, uz napomenu da na trošak spašavanja bankovnog sektora otpada 3,2 postotna boda od te brojke.

Otkako je preuzela vlast u prosincu 2011., Rajoyova vlada pokrenula je mjere za uštedu 150 milijardi eura od 2012. do 2014. rezanjem javne potrošnje i povećanja poreza. Samo u idućoj godini, predviđa se štednja od 39 milijardi eura.

Španjolsko gospodarstvo, četvrto u eurozoni, u dubokoj je recesiji nakon propasti tržišta nekretnina 2008. Španjolski BDP smanjio se prošle godine za 1,37 posto, dok je vlada očekivala pad od 1,5 posto. Pad se nastavlja i u prvom kvartalu ove godine, objavila je u srijedu španjolska središnja banka.

Španjolska vlada očekuje ove godine gospodarski pad od 0,5 posto BDP-a, a 2014. rast od 1,2 posto, što je puno optimističnije od prognoza većine analitičara i međunarodnih organizacija.

Proračun za 2013. predviđa kraj recesije, rekao je Rajoy.

Europska komisija očekuje da će španjolsko gospodarstvo ove godine pasti za 1,4 posto, a 2014. rasti za 0,8 posto.

To će otežati ispunjenje vladina obećanja da će do 2014. deficit smanjiti ispod, po europskim pravilima, dopuštenih 3 posto BDP-a.

Bruxelles očekuje da će španjolski deficit 2014. iznositi 7,2 posto BDP-a, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram