Zatvori
Poslovni Puls
01/03/2013

Mirando Mrsić: Neće samo hrvatski radnici odlaziti u mirovinu sve kasnije

Ministri rada zemalja članica EU-a postigli su u četvrtak politički dogovor o jamstvima za zapošljavanje mladih, a Hrvatska će ga početi primjenjivati nakon ulaska u EU i za njega očekuje velika sredstva iz Europskog socijalnog fonda, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić...

Na sastanku vijeća za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravlje i zaštitu potrošača ministri su prihvatili inicijativu Jamstvo za mlade, koja predviđa da se svakoj mladoj osobi do 25 godina u roku od četiri mjeseca nakon završetka školovanja ili gubitika posla ponudi novi posao, nastavak školovanja, dodatno osposobljavanje ili stažiranje. Takvi programi se već neko vrijeme provede u nekim zemljama poput Austrije i Finske, gdje su dali vrlo dobre rezultate.

"Mi ćemo taj program početi primjenjivati 1. srpnja. Mi se za to pripremamo, uložit ćemo u to dosta novaca, a velika sredstava ćemo dobiti iz Europskog socijalnog fonda", rekao je ministar Mrsić, koji je na sastanku Vijeća sudjelovao kao promatrač. Stopa nezaposlenosti mladih u dobi između 15 i 25 godine u EU-u iznosi 23 posto, u Grčkoj i Španjolskoj preko 50 posto.

U Višegodišnjem financijskom okviru Europske unije za razdoblje 2014-2020 predviđeno je šest milijardi eura za zapošljavanje mladih, naročito u regijama s viskom stopom nezaposlenosti.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso pozvao je zemlje članice da ovaj politički dogovor "što je moguće prije pretvore u konkretne akcije". Ministar Mrsić je na pitanje da komentira preporuku Hrvatskoj Međunarodnog monetarnog fonda da pomakne dob za odlazak u mirovinu sa 67 godina rekao da nije riječ o mjeri koju treba početi provoditi ove godine, ali da to Hrvatsku, kao i druge zemlje čeka u razdoblju između 2020. i 2030. Mrsić je rekao da će se o tome razgovarati sa socijalnim partnerima, dodajući da MMF nije nigdje rekao da treba smanjiti mirovine i "one se neće smanjivati, ostaju kakve jesu".

Govoreći o izmjenama zakona o radu, ministar Mrsić je rekao da on treba biti promijenjen na način da osigura i zaštiti radnika, a istodobno omogući poduzećima da se lakše restrukturiraju kako bi mogla odgovoriti izazovima i zahtjevima tržišta, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram