Zatvori
Poslovni Puls
01/03/2013

"Oduševljeni" New York Times: Zbog nas se Hrvati povlače iz misije UN-a!

The New York Times izvijestio je jučer o odluci Hrvatske da povuče svoje vojnike iz promatračke misije UN-a na Golanu. Ističe da je kao povod odluci poslužilo izvješće toga lista od 25. veljače o transferu hrvatskog oružja pobunjenicima u Siriji...

U izvješću se objašnjava da Hrvatska ima gotovo 100 vojnika koji služe u misiji UNDOF-a, zaduženoj za održavanje mira između izraelskih i sirijskih snaga u demilitariziranoj zoni duž granice na Golanu, uspostavljenoj nakon prekida vatre s kojim je završen rat 1973.

Odluka da povuče vojnike iz tog područja uslijedila je nakon što je New York Times u ponedjeljak izvijestio da je Saudijska Arabija osigurala veliku kupnju pješačkog oružja u Hrvatskoj, piše list. NY Times ističe da je Zagreb opovrgao prodaju oružja, ali su objavljena izvješća ugrozila sigurnost hrvatskih plavih kaciga na Golanu.

U izvješću se citiraju riječi premijera Zorana Milanovića sa sjednice Vlade, kojima je objasnio da su unatoč demantijima Vlade, izvješća NY Timesa i drugih medija dovela do toga da hrvatski vojnici više nisu sigurni. Želimo da se vrate kući živi i zdravi, rekao je hrvatski premijer.

List ponavlja navode iz prvog članka kako je, prema američkim i zapadnim dužnosnicima, u prosincu oružje ostalo iz ratova na prostoru bivše Jugoslavije 1990-ih preko Jordana počelo stizati do pobunjenika koji se bore protiv snaga predsjednika Bašara al-Asada u Siriji. Od tada je, rekli su dužnosnici, nekoliko transportnih zrakoplova s oružjem napustilo Hrvatsku.

Američki list, pozivajući se na ocjene analitičara, navodi da je Hrvatska prije ustanaka Arapskog proljeća imala relativno snažne političke i gospodarske odnose s Damaskom, ali je od tada čvrsto stala uz pobunjenike, pridržavajući se sankcija EU-a protiv Asadova režima, dajući financijsku pomoć sirijskim izbjeglicama i priznajući sirijsku oporbu kao jedinog legitimnog predstavnika sirijskog naroda, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram