Zatvori
Poslovni Puls
01/03/2013

SAD u zadnjem kvartalu dogurale do minimalnog gospodarskog rasta

Aktivnost američkog gospodarstva neznatno je porasla u četvrtom tromjesečju, izvijestila je u četvrtak američka vlada, izmijenivši tako početnu procjenu o padu BDP-a s obzirom na nešto bolji izvoz i nešto manji uvoz...

U razdoblju od listopada do prosinca 2012. američki bruto domaći proizvod (BDP) porastao je za 0,1 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, objavilo je ministarstvo trgovine.

To je njegov najslabiji rast od prvog tromjesečja 2011. i daleko je slabiji no što bi bilo potrebno za osjetnije smanjenje visoke stope nezaposlenosti. U trećem tromjesečju 2012. gospodarstvo je poraslo 3,1 posto.

Prvotno je vlada za posljednja tri mjeseca prošle godine prognozirala pad gospodarske aktivnosti za 0,1 posto na godišnjoj razini.

Današnje izvješće potvrdilo je negativan utjecaj zaliha i smanjene potrošnje na obranu.

Relativno svijetla točka bio je pad uvoza, za 4,5 posto, ali i blaži pad izvoza no što je prvotno procijenjeno, za 3,9 posto. U prvoj je procjeni njegov pad određen je na 5,7 posto. Na izvoz negativno utječe recesija u Europi, usporavanje kineskog gospodarstva i poremećaji u lukama, uzrokovani olujama.

Ako se isključi kolebljiva komponenta zaliha, BDP je porastao za revidiranih 1,7 posto. U prvoj procjeni njegov je odgovarajući rast procijenjen na 1,1 posto, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram