Zatvori
Poslovni Puls
04/03/2013

Europska komisija: Europi je potrebno sve više ICT stručnjaka, a mladi to ne prepoznaju!

Europska komisija inicirat će smanjivanje jaza između nestručne radne snage i sve veće potražnje za informacijskom i komunikacijskom tehnologijom (ICT), pišu europski mediji...

Europa ima gotovo 700.000 nepopunjenih radnih mjesta u ICT sektoru i konkurentnost joj se smanjuje. Broj poslova u ICT sektoru kontinuirano raste, tri posto na godinu unatoč krizi, no broj studenata koji završe takve studije i drugih stručnih radnika opada.

Povjerenica za digitalni razvoj Neelie Kroes pokrenut će danas na konferenciji u Bruxellesu tzv. Veliku koaliciju za ICT radna mjesta i obrazovanje i pozvati privatni sektor da potvrdi obećanja o partnerstvu. "Jaz digitalnih vještina se povećava, kao i naši redovi nezaposlenih. Potrebna nam je zajednička akcija vlada i kompanija kako bi se taj jaz prevladao", kazala je Kroes.

Komisija želi suradnju u pitanjima kao što su dodatno osposobljavanje radnika, pomoć u njihovoj mobilnosti, standardizirano certificiranje vještina, poboljšanje školskih i sveučilišnih kurikuluma i stvaranje povoljnog okruženja za start-upove. Želi također pomoći ICT sektoru da odbaci lošu reputaciju da demotivira mlade općenito, a osobito žene.

Koalicija će na konferenciji predstaviti zajedničke smjernice i plan provedbe. SAP bi na konferenciji trebao najaviti proširenje svoje inicijative Academy Cube. Cube omogućuje mladim Europljanima lakše zapošljavanje u vodećim njemačkim IT kompanijama. Inicijativa bi trebala biti proširena i na druge države članice i s vremenom prerasti u pravu paneuropsku inicijativu, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram