Zatvori
Poslovni Puls
04/03/2013

Ljubo Jurčić: Ako Vlada bude slušala MMF - Hrvatska će zapasti u još težu recesiju

"Prijedlozi MMF-a potpuno su pogrešni ekonomski modeli, ali razumljivi sa stajališta MMF-a koji nastoji Hrvatsku knjigovodstveno dovesti u situaciju da može vraćati dugove koje ima prema članicama tog fonda", komentirao je Ljubo Jurčić preporuke MMF-a...

"Vlada mora imati aktivnu politiku dizanja proizvodnje i dohodaka. Kad bi se proizvodnja dignula za dva posto, mi ne bismo imali problema. Ali Vlada nema ni jednu takvu mjeru, a bude li slušala financijaše i MMF te provela mjere koje znače manju potrošnju i manju proizvodnju, gurnut će nas niz liticu. Mogu reći samo: Bože, čuvaj Hrvatsku", komentirao je ekonomist Ljubo Jurčić za Slobodnu Dalmaciju  zaključnu izjavu Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u kojoj se Vladi preporučuje podizanje dobi za umirovljenje na 67 godina, prekid indeksacija mirovina, odlučno rezanje troškova u bolnicama koje stvaraju gubitke, racionalizacija bolničke mreže i ograničavanje izuzeća od participacije.

MMF još dodaje da bi Vlada mogla biti ambicioznija u pogledu smanjenja troškova zapošljavanja i otpuštanja, uključujući otpuštanje zbog slabog radnog učinka te omogućiti poduzećima da se isključe iz primjene sektorskih kolektivnih ugovora.

"'To će nas samo dublje gurnuti u recesiju i depresiju, a Vlada gubi svoju ulogu i posao. Produljenje roka za umirovljenje sa 65 na 67 godina starosti začuđujuće je pogrešno i kontradiktorno jer mi nemamo problem nedostatka radne snage. Mi ne znamo gdje zaposliti mlade ljude. Dalje, smanjenjem mirovina smanjujete potrošnju, a time režete proizvodnju i gurate ljude u blokade i bankrot. Zdravstveni sektor ne treba smanjiti nego učiniti efikasnijim", zaključuje Jurčić.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram