Zatvori
Poslovni Puls
04/03/2013

Privatnici nastupaju: Problematično lansiranje kapsule za opskrbu ISS svemirske postaje

Privatna tvrtka za svemirska istraživanja SpaceX lansirala je u Cape Canavaralu na Floridi svoju raketu Falcon-9 koja nosi kapsulu za opskrbu na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), no ubrzo nakon lansiranja došlo je do problema s potisnicima, priopćio je vlasnik i utemeljitelj tvrtke, milijarder Elon Musk na svom Twitter profilu...

Falcon-9 je lansiran kako je planirano i ubrzo je dosegao orbitalnu visinu, no na teretnom vozilu Dragon, koje prevozi više od jedne tone tereta za ISS, radi samo jedna od četiri skupine potisnika, objasnio je Musk. Kontrola letenja NASA-e u Houstonu je ponudila pomoć, no SpaceX trenutno pokušava aktivirati barem dvije skupine potisnika.

To je prvi put da kapsula Dragon ima probleme u orbiti. Dvije prijašnje kapsule, lansirane prošle godine, nisu imale problema na letu za ISS.

SpaceX je potpisao milijardu dolara vrijedan ugovor s NASA-om o opskrbi ISS-e.

U trenutku lansiranja rakete Falcon, ISS sa šestoricom astronauta se nalazio u orbiti, 400 kilometara iznad Atlantika. Astronauti će morati upotrijebiti robot kako bi dovukli kapsulu Dragon do svemirske postaje, prenosi HRT.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram