Zatvori
Poslovni Puls
05/03/2013

Bankarski bonusi više neće smjeti biti veći od jedne plaće?

U Bruxellesu održava se sastanak 27 ministara financija Europske unije, a kao promatrač sudjelovat će i hrvatski ministar Slavko Linić...

Očekuje se da će ministri potvrditi prošlotjedni dogovor Europskog parlamenta i zemalja članica o novim propisima za financijski sektor kojim se želi potaknuti banke da se usmjere na financiranje realnog gospodarstva.

Prema tim pravilima bankarski bonusi ne smiju biti veći od jedne plaće, a samo uz izričito odobrenje dioničara mogu biti dva puta veći od plaće.

Ograničavanje bankarskih bonusa dio je regulatornog okvira, poznatog pod nazivom Basel III - međunarodnom skupu propisa kojima se pooštravaju zahtjevi za visinom kapitala u bankama. Cilj je da banka budu stabilnije, da lakše izdrže nove krize i da se usmjere na svoju glavnu djelatnost, financiranje realnog gospodarstva.

Velika Britanija se protivi tom zakonskom paketu, ali se odluke o ovome ne donose jednoglasno, nego kvalificiranom većinom, stoga London to ne može blokirati, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram