Zatvori
Poslovni Puls
05/03/2013

Globalno zatopljenje će promijeniti morske trgovačke rute?

POVEZANE OBJAVE:

Najbrži put za dopremanje robe iz Azije do istične obale SAD-a 2050. godine mogao bi ići preko Arktika s obzirom na to da, prema istraživanjima, globalno zatopljenje može otvoriti nove morske putove kroz područje koje je sada okovano neprobojnim ledom...

Većina pomorskog prometa između Azije i Amerike trenutačno prolazi kroz Suez ili Panamski kanal, a to će se najvjerojatnije i nastaviti čak i ako topljenje Arktičkog oceana učini daleki sjever mnogo dostupnijim.

Sve toplije temperature mogu otvoriti novi sjeverozapadni prolaz sjeverno od Kanade što bi također bio ekonomski isplativ plovni put koji je sada samo ponekad prohodan za najvećih ljetnih vrućina. No, zatopljenje bi do sredine stoljeća moglo otvoriti i izravni put preko Sjevernog pola, navodi se u istraživanju američke Nacionalne akademije znanosti.

Sjeverni morski put, koji je uglavnom priljubljen u sjeverne obale Rusije i primarni je arktički plovni put i dalje će biti održiv, navodi se u istraživanju koje je proveo Laurence Smith, profesor geografije na Sveučilištu Kalifornija u Los Angelesu.

Plovni put preko Arktika i ubuduće bi bio sezonski, ograničen na dijelove godine kada bi se led stanjio. Prošlog je rujna američki institut za istraživanje snijega i leda objavio da je topljenje leda na Arktičkom oceanu dosegnulo rekordnu razinu, tim više što je Arktik jedno od mjesta na Zemlji koje se najbrže zagrijava, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram