Zatvori
Poslovni Puls
05/03/2013

Kina ove godine očekuje gospodarski rast od 7,5 posto

Kina je objavila da će pojačati fiskalnu potrošnju u 2013. u pokušaju da dostigne gospodarski rast od 7,5 posto godišnje, izjavio je kineski premijer na odlasku Wen Jiabao u govoru pripremljenom za otvorenje godišnjeg parlamentarnog zasjedanja...

Wen je kazao da Kina u ovoj godini planira deficit od 1,2 trilijuna yuana (192,8 milijarde dolara), ili oko dva posto bruto domaćeg proizvoda. To je osjetno više od prošlogodišnjeg deficita od 850 milijardi juana koji je iznosio 1,6 posto BDP-a.

Povećana potrošnja i odobrenje 150 milijardi dolara za ključne infrastrukturne projekte u drugoj polovici 2012. pomoglo je usporavanju rasta koji je sa 7,8 posto prošle godine pao na 7,5 posto što je bio najniži rast u posljednjih nekoliko godina.

Ključ poticaja je ulaganje u željeznice pa Kina ove godine planira staviti u pogon 5200 kilometara novih željezničkih linija, navodi se u dokumentu Povjerenstva za nacionalni razvoj i reforme,.

U posebnom dokumentu Ministarstvo financija objavilo je da je podignulo kvote za obveznice koje izdaju jedinice lokalne samouprave na 350 milijardi yuana u 2013. Prošle je godine taj iznos bio 250 milijardi yuana, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram