Zatvori
Poslovni Puls
06/03/2013

Neoprezni: Čak 81 posto vozača razgovara na mobitel tijekom vožnje!

Čak 81 posto hrvatskih građana razgovara na mobitel tijekom vožnje, od čega 25 posto njih to čini često, 71 posto ih vozi dok su umorni, 73 posto vozača pije tijekom vožnje (bezalkoholna pića), 63 posto ih jede, a 23 posto puši u vožnji... Pokazalo je to istraživanje koje je na 1211 ispitanika proveo HAK...

Posebno zabrinjavajuće je da čak 36 posto hrvatskih vozača tijekom vožnje automobila piše SMS-poruke, e-mailove, surfa internetom ili "lajka" na Facebooku. Njih sedam posto čini to uvijek ili vrlo često.

Prema istraživanju, 93 posto ispitanika smatra se dobrim vozačima, a isto toliko ispitanika tijekom vožnje obavljaju jednu od opasnih radnji (piju, puše, jedu, tipkaju na mobitel...).

Od 93 posto osoba koje se smatraju dobrim vozačima, njih 54,6 posto ne poštuje prometne znakove.

Primjetne su i znatne spolne razlike jer sve tri visokorizične, odnosno protupropisne radnje obavlja 12% muškaraca i 6% žena, a dvije od tri ponuđene takve radnje čini 29% muškaraca i 22% žena. Dakle, 41% vozača i 28% vozačica čini dvije ili tri visokorizične funkcije prilikom vožnje, a pritom 28% vozačica nikad ne čini nijednu od njih, kao i samo 19% vozača. Istraživanje je stoga potvrdilo nalaze ranijih istraživanja da su vozačice odgovornije i opreznije od vozača.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram