Zatvori
Poslovni Puls
07/03/2013

Hrvatska među 8 najpopularnijih europskih turističkih odredišta

Hrvatska je među osam najpopularnijih odredišta za godišnji odmor za europske turiste, a u četiri članice EU-a ona je prvo odredište, pokazuju podaci koje je Europska komisija objavila u ponedjeljak. Istraživanje Eurobarometar o stajalištima Europljana prema turizmu provedeno je u 27 zemalja članica, Hrvatskoj te u još šest zemalja Turskoj, Makedoniji, Norveškoj, Islandu, Srbiji i Izraelu...

Španjolska je najpopularnije odredište (12 posto ispitanika navelo je da će u toj zemlji provesti godišnji odmor), slijedi Italija (8 posto), Francuska (7 posto), Austrija, Njemačka, Grčka i Velika Britanija (po 4 posto) i Hrvatska s 3 posto.

Hrvatska je prvo odredište za turiste iz četiri zemlje EU-a - Sloveniju, Slovačku, Češku i Mađarsku.

Hrvatsku je kao odredište u kojem će provesti glavni godišnji odmor navelo 40 posto Slovenaca, 20 posto Slovaka, 7 posto Čeha i Austrijanaca, 4 posto Nijemaca, 4 posto Mađara, 3 posto Poljaka, 2 posto Šveđana te po 1 posto Belgijanaca, Danaca, Estonaca, Francuza, Talijana, Litvanaca, Latvijaca, Nizozemaca, Rumunja i Finaca.

Na pitanje u kojoj još zemlji namjeravaju provesti dio godišnjeg odmora, Hrvatsku je navelo 12 posto Slovaka (što znači da će ukupno 32 posto slovačkih turista provesti odmor u Hrvatskoj, 10 posto Slovenaca (ukupno 51 posto), šest posto Čeha (ukupno 13 posto), pet posto Austrijanaca (ukupno 12 posto), četiri posto Mađara (ukupno 8 posto, dva posto Poljaka, (ukupno pet posto), te po jedan posto Belgijaca (2 posto), Danaca (2 posto), Nijemaca (5 posto), Estonaca (2 posto), Latvijaca (dva posto), Luksemburžana (1 posto), Maltežana (1 posto), Rumunja (2 posto) i Šveđana (3 posto).

Na razini 27 zemalja članica EU-a, 2 posto ispitanih navelo je Hrvatsku kao odredište za glavni odmor, a 1 posto njih kao drugo odredište u kojem će provesti dio godišnjeg odmora.

Jedini podatak koji doista iznenađuje jest da nitko od obuhvaćenih ispitavanjem u Velikoj Britaniji nije naveo da će godišnji provesti u Hrvatskoj. Prošle godine zabilježeno je 300 tisuća dolazaka Britanaca u Hrvatsku, a broj noćenja britanskih turista prošle godine porastao je za 22 posto u odnosu na godinu prije.

Istraživanje pokazuje da je prošle godine putovalo 70 posto Europljana, a 75 posto ih planira na odmor ove godine. Od tih 75 posto, 42 posto ih namjerava ostati na odmoru između četiri i 13 noćenja, a 29 posto planira ostati do tri noćenja. Jedna petina, 20 posto, ostat će više od 13 uzastopnih noćenja, 16 posto ih ne planira uopće putovati, a 10 posto ih još nije donijelo nikakvu odluku. Nešto više od trećine, 34 posto, izjavilo je da je promijenilo planove za odmor zbog sadašnje ekonomske situacije, a 41 posto je deklariralo da na njihove planove za ovogodišnji odmor nije utjecala gospodarska situacija, dok ih 18 posto zbog toga ne planira godišniji odmor.

Velika većina, 88 posto, prošle je godine godišnji provelo na teritoriju EU-a, bilo u svojoj zemlji ili nekoj drugoj članici.

Nešto preko polovice ispitanih, 51 posto, ove godine namjerava provesti odmor u svojoj zemlji (prošle godine 58 posto), 43 posto u nekoj drugoj zemlji EU-a, a sedam posto u nekoj zemlji izvan EU-a. Hrvatska, koja u EU ulazi 1. srpnja ove godine, u ovom se ispitavanju vodi kao zemlja izvan EU-a i ona je za Europljane prvo odredište od zemalja izvan EU-a.

Turizam je jedan od rijetkih sektora koji je unatoč krizi nastavio rasti i otvarati nova radna mjesta u EU-u.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram