Zatvori
Poslovni Puls
11/03/2013

Njemački ulagači teški 4 milijarde eura žele ulagati u Sloveniju i Hrvatsku

Njemačka investicijska tvrtka Aquila Capital, koja upravlja investicijskim portfeljem od preko četiri milijarde eura, nudi investitorima u jugoistočnoj Europi mogućnost alternativnih ulaganja širom svijeta, a zainteresirana je i u investiranje u regiji, posebice u Sloveniji i Hrvatskoj...

Aquila Capital kupio je kvalificirani udjel ljubljanske tvrtke DZU Numerica Partners kao bazu za svoje investicijske produkte u jugoistočnoj Europi, objavivši da ga posebno zanima investicijsko tržište Slovenije i Hrvatske.

Sven Kuhlbrodt iz Aquila Capitala izjavio je za ljubljansko "Delo" od ponedjeljka da ne isključuje mogućnost investiranja u dionice koje kotiraju na burzama u regiji, ali da će vjerojatnije investirati u realnu imovinu. U Sloveniji su zainteresirani za energetske objekte, a širom svijeta investiraju i u poljoprivredna zemljišta, farme i druge oblike nefinancijske realne imovine.

"Takve investicije ne kotiraju na burzi, ali donose stalnu godišnju dividendu. Mislimo da su posebno primjerene za institucionalne investitore poput mirovinskih fondova", rekao je u razgovoru Kuhlbrodt, dodajući da su zbog diversificiranog portfelja fondova kao što je Aquila Capital takvi alternativni oblici investiranja zbog nestabilnosti na burzama postali zanimljiviji u odnosu na fondove koji investiraju u obveznice i dionice čiji je prinos veći, ali je veći i rizik za ulagače.

Između ostalog, Aquila Capital upravlja sa stotinjak velikih farmi u zemljama kao što su Australija, Brazil, Rumunjska, Danska, vodeći računa o diversifikaciji investicija s obzirom na područje i djelatnost, kako bi se smanjio rizik za ulagače.

"Prije nego što se odlučimo za investiciju uvijek provjerimo kakav je politički rizik u pojedinoj državi. Zbog prevelikog političkog rizika nikad ne bi investirali u poljoprivredna zemljišta u Boliviji i Rusiji primjerice. No, imamo i stopostotno jamstvo njemačke vlade koje pokriva štetu koje bi mogao izazvati politički rizik", rekao je Kuhlbrodt.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram