Zatvori
Poslovni Puls
11/03/2013

Zbog PDV-a na građevinsko zemljište nove nekretnine će poskupjeti za 5 do 6 posto?

Prema najavama ministra financija Slavka Linića, 1. siječnja 2015. uvodi se PDV od 25 posto na građevinsko zemljište, koje se sada oporezuje znatno nižim porezom na promet od pet posto...

Obistine li se najave sadržane u nacrtu zakona o PDV-u, građevinsko bi zemljište znatno poskupjelo, a u konačnici i stanovi, koji se ionako već sada loše prodaju. Naime, građevinarstvo je proteklih godina najugroženija gospodarska djelatnost, pa se mnogi pitaju koja će biti posljedica uvođenja tog poreza.

Uzmimo za primjer mladu obitelj koja želi kupiti građevinsko zemljište i na njemu izgraditi obiteljsku kuću. Ako to zemljište košta 25.000 eura, njegova konačna cijena s porezom od pet posto bit će 26.250 eura, a s PDV-om čak 31.250, čak pet tisuća eura više. Ako ta obitelj želi kupiti stan u novogradnji, opet neće moći izbjeći poskupljenje, piše Glas Istre.

Jedna vlasnica nekretninske agencije, smatra da će, osim građevinskog zemljišta, stanovi u novogradnji morati poskupjeti, i to za oko pet, šest posto, dok se cijena onih u starogradnji neće mijenjati.

"Porezni teret snosit će krajnji kupac, normalno da će poskupljenje utjecati na prodaju, ali ne vjerujem da će je i blokirati. Osobno smatram da je uvođenje PDV-a i s tim povezan rast cijena previše", ističe ona u razgovoru za Glas Istre.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram