Zatvori
Poslovni Puls
12/03/2013

Agrokor i meksički hotelijer na Koločepu planiraju izgradnju luksuznog resorta?

Hoteli na Koločepu, koje je HFP prije osam godina prepustio neprofitnoj ustanovi Otok znanja, ne samo da nikad nisu postali okupljalište znanstvene elite–nego su završili na bubnju...

Među zainteresiranim kupcima sada je Ivica Todorić, odnosno kompanija u kojoj je njegov koncern manjinski partner, potvrdili su iz Agrokora T-Portalu. Iako ne spominju ime partnera, otkriveno je da se zbog projekta na Koločepu najmoćniji hrvatski poduzetnik udružio s Karisma grupacijom, meksičkim hotelijerom koji ima luksuzne resorte u Cancunu i na Majanskoj rivijeri.

Privredna banka Zagreb pokrenula je stečaj Otoka znanja, u čijem su vlasništvu dionice Hotela Koločep - s jedanaest vila i jednim hotelom, koje se prostiru oko 25.000 kvadratnih metara zemljišta. Time je neslavno zaključen ovaj pompozno najavljivani turističko-znanstveni projekt, kojem je 2005. povjerovao HFP. Ignorirajući izdašnije ponude Gorana Štroka i Emila Tedeschija, Fond za privatizaciju prepustio je hotele Otoku znanja, u vlasništvu Siniše Grgića, Davora Lauca i Željka Markote. Imali su slabiju ponudu, ali su se kleli u znanje i obećavali na Koločepu stvoriti okupljalište znanstvene elite. Na kraju su se vlasnici međusobno posvađali i nisu ostvarili obećana ulaganja od 200 milijuna kuna, a kako ni banci nisu vraćali dugove, imovina je završila na bubnju.

Javna dražba trebala se održati 28. veljače - određena je i početna cijena od 36,4 milijuna kuna za 88 posto dionica Hotela Koločep. No dražba je, samo dan ranije otkazana, i to bez zakazivanja novog datuma, jer je jedan od vlasnika Željko Markota, nezadovoljan prodajom u režiji PBZ-a, vjerovnika koji ih je i gurnuo u stečaj, tražio izuzeće suca. U medije je procurilo samo da je jedna tvrtka uplatila jamstvo za licitaciju, u iznosu 3,6 milijuna kuna, a kako Tportal doznaje radi se o tvrtki KHA jedan, iza koje stoje Agrokor i grupacija Karisma Hotels.

Informaciju o Agrokorovom interesu za Otok znanja potvrdila je zanimljivom konstrukcijom i njihova glasnogovornica Anja Linić: "Agrokor nije zainteresiran za preuzimanje hotela Koločep, ali kompanija gdje smo manjinski dioničari pregovara o istom".

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram