Zatvori
Poslovni Puls
13/03/2013

Prvi čovjek Bundesbanka: Kriza u eurozoni još uvijek nije gotova!

Kriza u eurozoni nije završila, reforme u Francuskoj su spore i njemačka središnja banka znatno je povećala rezervacije za pokriće eventualnih gubitaka koje bi mogle prouzročiti rizične mjere Europske središnje banke (ECB), poručio je guverner Jens Weidmann...

Predstavljajući bančine poslovne rezutate za 2012., koji svjedoče o oštrom skoku rezervacija za rizike, čelnik Bundesbanka pozvao je vlade zemalja eurozone da reformama rješavaju uzroke problema.

Weidmann, inače član ECB-ova Izvršnog odbora, protivi se ECB-ovu planiranom programu za kupnju obveznica, dogovorenom u prošlogodišnjem rujnu. Smatra da vlade moraju prionuti reformama kako bi izašle iz krize, a ne tražiti pomoć od ECB-a. "Kriza još nije okončana unatoč nedavnom smirivanju situacije na financijskim tržištima", kazao je Weidmann na tiskovnoj konferenciji. Prisutne su zabrinutosti u vezi provedbe reformi u Italiji i na Cipru a u Francuskoj ona zapinje, ustvrdio je.

Bundesbanku brinu rizici koje ECB poduzima kako bi pomogla bankama u krizi, poput prihvaćanja manje kvalitetne imovine u zamjenu za gotovinu, čime se izlaže većim gubicima u slučaju problema s povratom.

Weidmann se također pribojava da sporazum ECB-a i Irske o posrnulom Anglo Irish Banku pokazuje da se središnja banka eurozone lako prepušta čeličnom stisku fiskalne politike, što u Bundesbanku žele izbjeći po svaku cijenu, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram