Zatvori
Poslovni Puls
13/03/2013

Španjolska polako ipak izlazi iz krize?

Španjolski troškovi zaduživanja na rok od godinu dana pali su na najnižu razinu od početka grčke dužničke krize na aukciji u utorak na kojoj je vlada prodala više trezorskih zapisa nego što je planirala...

Ministarstvo financija prodalo je u utorak 5,8 milijardi eura trezorskih zapisa s rokom dospijeća od šest i 12 mjeseci, premašivši ciljani iznos od 5,5 milijardi eura. Prosječni su prinosi na šestomjesečne zapise pali na razine koje nisu zabilježene od veljače 2012.

Prodajom trezorskih zapisa s rokom dospijeća od 12 mjeseci prikupljeno je 3,9 milijardi eura, uz prinos od 1,363 posto, najniži od travnja 2010. Na prošloj sličnoj aukciji u veljači iznosio je 1,548 posto. Potražnja je bila 1,9 puta veća od ponude.

Preostle dvije milijarde eura prikupljeno je prodajom šestomjesečnih trezorskih zapisa, uz prosječan prinos od 0,794 posto, u usporedbi s 0,859 posto koliko je iznosio u prošlom mjesecu. Potražnja je bila 3,2 puta veća od ponude.

"Aukcija je bila jako pozitivna, s jakom temeljnom potražnjom i nižim prinosima. Što više možete tražiti?", zaključio je Jose Luis Martinez, strateg banke Citi, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram