Zatvori
Poslovni Puls
18/03/2013

Ciprani na nogama zbog kontroverznog poreza na bankovnu štednju

Ciparski parlament trebao bi na izvanrednoj sjednici glasovati o uvođenju jednokratnog poreza na bankovnu štednju, u sklopu paketa pomoći Cipru vrijednog 10 milijardi eura koji su u Bruxellesu dogovorili EU i MMF. Dogovor je izazvao bijes ciparske javnosti. Štediše su u redovima pred bankama čekale kako bi podignule svoje uloge...

Ministri financija eurozone postigli su dogovor u petak navečer. Cipar će od MMF-a i EU-a dobiti 10 milijardi eura, ali mora smanjiti deficit. Dogovor nameće i jednokratno oporezivanje depozita u bankama, među kojima su izdašni polozi bogatih Rusa. Svi koji na računima imaju manje od 100 tisuća eura ušteđevine moraju platiti porez od 6,75 posto, a oni koji imaju više 9,9 posto.

Sporazum zahtijeva potvrdu ciparskog parlamenta. Vladajući Demokratski savez ima samo 20 od 56 mjesta u parlamentu i treba mu pomoć ostalih stranaka da izglasuje dogovor. Predsjednik države Nikos Anastasiades izjavio je da je dogovor bolan, ali nuždan.

Cipar je najmanja država EU-a. Pravi je problem bankarski sektor jer je nekoliko puta veći od ciparskoga gospodarstva. Cipar je pomoć zatražio u lipnju 2012., kad su tamošnje banke desetkovane gubitcima koje je stvorio grčki dug. Zato je kreditiranje prestalo, a gospodarstvo ušlo u duboku recesiju. Prošle je godine BDP pao za 2,4 posto. Prema prognozama, ove i iduće godine i dalje će padati, javlja HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram