Zatvori
Poslovni Puls
18/03/2013

Kina postala peti najveći svjetski izvoznik oružja

Kina je pretekla Veliku Britaniju i postala peti izvoznik oružja u svijetu s pet posto svjetske trgovine u tom sektoru, piše u izvješću koji je u ponedjeljak objavio Međunarodni institut za istraživanje mira u Stockholmu (SIPRI)...

Britanija se po prvi put od 1950. godine ne nalazi se među prvih pet svjetskih izvoznika oružja, piše taj institut.

Izvoz kineskog oružja porastao je impresivnih 162 posto u razdoblju 2008.-2012., što Kinezi najviše mogu zahvaliti Pakistanu koji u kineskoj trgovini oružjem sudjeluje s čak 55 posto.

"Uspon Kine uglavnom je rezultat trgovine s Pakistanom", kazao je u priopćenju Paul Holtom, direktor istraživanja pri SIPRI-ju. "Izvjestan broj nedavnih ugovora govori da Kina postaje velik opskrbljivač za sve veći broj važnih država", kaže taj stručnjak.

Pakistan je odavno ključni saveznik Kine u južnoj Aziji. Izvješće otkriva da Mianmar i Bangladeš uvoze kinesko oružje, jednako kao i Venezuela u Latinskoj Americi.

Svjetska trgovina oružjem porasla je za 17 posto u razdoblju 2008.-2012., piše u izvješću koje dodaje da su Sjedinjene Države i Rusija ostale glavni izvoznici s 30 i 26 posto tržišta svaka, a slijede Njemačka i Francuska, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram