Zatvori
Poslovni Puls
18/03/2013

Za svih najbolje spajanje Konzuma i Mercatora te Triglava i Croatia Osiguranja?

Vlasnik Orbico grupe i slovenski počasni konzul u Splitu, poduzetnik Branko Roglić, izjavio je u razgovoru za ljubljansko "Delo" da bi bilo dobro povezivanje slovenskog Mercatora i hrvatskog Konzuma, ali i Croatia osiguranja sa slovenskom Zavarovalnicom Triglav budući da Hrvatska uskoro ulazi u Europsku uniju...

"Trebalo bi nešto napraviti kako bismo se mogli oduprijeti velikim stranim akterima na tržištu. Kad Hrvatska uđe u EU trebat će razmišljati o jedinstvenom tržištu i bit će potreban jedinstven nastup. I sam razmišljam o tome da svoje hrvatsko i slovensko poduzeće objedinim u jednu kompaniju. Ne bi bilo loše da Konzum kupi Mercator", rekao je Roglić za vodeći slovenski dnevni list.

Budući da je opet aktualna prodaja većinskog paketa dionica "Mercatora", Roglić je rekao da ne bi bilo loše njihovo spajanje kroz međusobnu zamjenu dionica.

"Želim da se Mercator oporavi i uvjeren sam da će se to dogoditi. Isto sam tako uvjeren da ne bi bilo loše da dođe do zamjene dionica Mercatora i Konzuma, što bi omogućilo njihov zajednički nastup. Ako se to ne dogodi, u igru može ući netko treći tko će kupiti i Mercator i Konzum, te sve manje trgovačke lance u Hrvatskoj", rekao je Roglić.

Dodao da je zanimljiva i namjera Zavarovalnice Triglav da kupi Croatia osiguranje, a u suprotnom slučaju se može očekivati da će i poslove osiguranja u regiji preuzeti neki jak "igrač" iz Europske unije kojemu se te dvije osiguravajuće kompanije ne bi mogle oduprijeti.

Što se tiče gospodarske situacije u Slovenije i Hrvatskoj koje su obje pogođene krizom, Roglić je rekao da je kriza u obje države pogodila u prvom redu velika poduzeća, no da je stanje u Sloveniji bolje jer ima jak sektor malih i srednjih poduzeća, što s Hrvatskom, kako je ustvrdio, nije slučaj.

Roglić nakon ulaska Hrvatske u EU vidi veliku šansu za hrvatski turizam, pa i za slovenske ulagače na tom području.

"S ulaskom Hrvatske u EU bit će lakše za slovenske investicije uz jadransku obalu. Imam osjećaj, a osjećaj me do sada nije prevario, da će Jadran postati ono što je Kalifornija za SAD. Cijela srednja Europa okrenut će se prema Jadranskom moru", rekao je Roglić, dodajući da za razvoj i investicije Hrvatska mora više napraviti reda, uklanjanja birokratskih zapreka, te na području poreza i pravosuđa, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram