Zatvori
Poslovni Puls
19/03/2013

Bundesbank: Njemačku ove godine čeka "usporeni" gospodarski rast od 0,4 posto

Slab početak godine ne dovodi u pitanje oporavak njemačkog gospodarstva, poručila je u ponedjeljak njemačka središnja banka Bundesbanka...

"Kolebljiv početak 2013. ne dovodi u pitanje prognoze o jačanju gospodarske aktivnosti u Njemačkoj," stoji u izvješću Bundesbanke.

Njemačka industrijska proizvodnja u siječnju je stagnirala a industrijske su narudžbe neočekivano pale, potaknuvši zabrinutosti u vezi snage oporavka najvećeg europskog gospodarstva nakon slabog četvrtog tromjesečja, kada je gospodarstvo smanjeno za 0,6 posto.

U Bundesbanci su ipak optimistični, poručivši u izvješću za ožujak da je njemačko gospodarstvo i dalje na putu oporavka. Izdvajaju pritom poboljšana očekivanja u vezi izvoza i proizvodnje.

Dužnosnici Bundesbanke prošli su tjedan potvrdili prognozu rasta od 0,4 posto u ovoj godini. U ranijoj su prognozi predvidjeli da će gospodarstvo vjerojatno stagnirati u prvom tromjesečju.

Većina ekonomista smatra i dalje da će gospodarstvo izbjeći recesiju, koja se obično tumači kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti, makar slabašnim rastom u prvom tromjesečju, nakon čega bi trebalo ponovno početi dobivati na zamahu.

U posljednje vrijeme objavljeni pokazatelji očekivanja pokazali su jačanje optimizma među njemačkim kompanijama, ulagačima i potrošačima, a u veljači je smanjena i nezaposlenost.

Dva važna pokazatelja raspoloženja, ključni pokazatelj njemačkog instituta ZEW o ocjeni aktualnog stanja u gospodarstvu i indeks poslovne klime koji objavljuje institut Ifo, trebali bi pokazati rast. Indeks ZEW bit će objavljen u utorak, a Ifo indeks u petak, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram