Zatvori
Poslovni Puls
20/03/2013

Hoće li Cipar bankrotirati bez 10 milijardi eura pomoći iz Europske unije?

Eurozona očekuje od ciparskih vlasti "protuprijedlog" pošto je ciparski parlament odbacio paket mjera pomoći kojim je EU kanio spasiti tu zemlju od bankrota...

"Očekujemo protuprijedlog s jednakim učinkom", rekao je u Bruxellesu za AFP jedan dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Ciparski parlament jučer je odbio plan pomoći težak 10 milijarda eura koji su Međunarodni monetarni fond i eurozona uvjetovali porezom od maksimalno 9,9 posto na bankovne depozite. Cipru je za stabilizaciju financija potrebno oko 17 milijardi eura, a europski prijedlog prvi put u povijesti zadire u neotuđivo pravo privatnog vlasništva i zahtijeva od Cipra da porezom na štednju osigura još 5,8 milijardi eura.

Ciparski mediji pišu o tome kako vlada sada pokušava s trojkom (EU, MMF i Europska središnja banka) ponovno pregovarati o uvjetima dobivanja europske pomoći, a istovremeno smisliti drugi način da dođe do 5,8 milijarda eura, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram