Zatvori
Poslovni Puls
21/03/2013

U rujnu počinje izgradnja nove Zračne luke Zagreb

 Projekt izgradnje nove Zračne luke Zagreb je pred završetkom, a vrijedan je 236 milijuna eura. Rekao je to resorni ministar Siniša Hajdaš Dončić. Radovi na izgradnji nove zračne luke mogli bi početi u rujnu. Sadašnji radnici Zračne luke ne vjeruju da će francuska tvrtka ispoštivati ugovoreno...

Tvrtku ZAIC ili Međunarodnu zračnu luku Zagreb osnovale su dvije francuske tvrtke. Jedna od njih vlasnica je dva pariška aerodroma kroz kojega godišnje prođe oko 88 milijuna putnika. Uz različite bankovne i financijske garancije, to je za našu Vladu bilo dovoljno da potpiše ugovore s novostvorenom tvrtkom koja će biti koncesionar 30 godina.

Christophe Petit, direktor razvoja tvrtke Bouygues Batiment International (BBI), kaže da iako još uvijek nije završena financijska konstrukcija, problema u izgradnji neće biti, jer su i njegova tvrtka kao i ostali vlasnci te banke. "Ukupno smo dali jamstava u iznosu od 100 milijuna eura,što pokazuje našu predanost da završimo projekt u zadanom roku", rekao je.

No, ne misle svi tako. Predsjednik koordinacija sindikata Zračne luke Ante Dujić kaže da je Europska investicijska banka, dajući odobrenje od 120 milijuna eura zajma za izgradnju terminala, tražila garanciju Vlade. "Mišljenja sam da Vlada ima itekakvih obaveza, a pogotovo ako iz malo dostupnih informacija iz koncesijskog ugovora možemo pročitati da ako koncesionar iz bilo kojeg razloga odustane, kredite preuzima hrvatska Vlada. Zanimljivo je da Vlada takvu obvezu nije htjela dati Zračnoj luci", zaključuje Dujić.

Što se tiče EIB-a država nije dala nikakve garancije, to je vidljivo, a u konačnici garanter će biti tvrtka koja će operirati, rekao je ministar Dončić.

"U pogledu zajma EIB-a, taj zajam se daje koncesionaru. Zajam su nam dali Unicredit i Erste banka. Temeljni kapital će se uložiti u koncesijsko društvo", objašnjava Petit.

Radove bi trebale izvoditi naše tvrtke, među kojima je Viadukt, a vrijednost radova je 50 milijuna eura, istaknuo je predsjednik uprave Joško Mikulić.

Francuska tvrtka ZAIC bi, prema najavama, trebala početi radove u rujnu, a osim izgradnje novog terminala mora zbrinuti sve sadašnje zaposlenike u sljedećih pet godina.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram