Zatvori
Poslovni Puls
21/03/2013

Zvuči nevjerojatno: BMW želi izgraditi tvornicu u Hrvatskoj!?

Njemački proizvođač automobila BMW planira izgradnju nove tvornice, a u igri za privlačenje te investicije su Češka, Slovačka, Mađarska, Slovenija i Hrvatska, objavio je slovački list Hospodarske noviny...

Bavarska kompanija je potvrdila kako planira ekspanziju, ali nije navela detalje, prenosi Al-Jazeera Balkans.

"Jasno je da će nam biti potrebni veći proizvodni kapaciteti, a jednu od pogona želimo izgraditi u istočnoj Europi", rekao je slovačkom listu član Upravnog odbora BMW-a Ian Robertson, prema kome se uzima u obzir izgradnja pogona u Slovačkoj.

On nije naveo visinu investicije u novu tvornicu, dok Hospodarske noviny pišu da bi mogla biti blizu milijardu eura i da bi mogla otvoriti nekoliko tisuća radnih mjesta. O mogućnosti investicije BMW-a u Slovačku mediji te su spekulirali prošle godine, ali je kompanija tada negirala tu informaciju.

Svoje proizvodne kapacitete u Slovačkoj već imaju njemački Volkswagen, korejska Kia i francuski PSA Peugeot Citroen. Automobilska industrija je glavni pokretač slovačke izvozno orijentirane ekonomije.

U Češkoj, pored domaće Škode, automobile proizvode Hyundai i TPCA, zajedničko preduzeće Peugeota, Citroena i Toyote.

Otvaranje tvornice automobila BMW-a za češku ekonomiju bi imalo nesporni doprinos, prije svega zbog otvaranja novih radnih mjesta, složili su se analitičari u anketi agencije ČTK.

Međutim, neki su ukazali da je povećanje ovisnosti ekonomije o automobilskoj industriji - rizik, što je naročito uočljivo u posljednje vrijeme, kada u Europi opada prodaja automobila.

Analitičari smatraju da je veća šansa da BMW izgradi pogon u Slovačkoj, jer je, kako prenosi ČTK, tamo jeftinija radna snaga, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram