Zatvori
Poslovni Puls
22/03/2013

Legendarna "Kineska djevojka" prodana za gotovo milijun funti

Slika "Kineska djevojka" južnoafričkog umjetnika Vladimira Tretchikoffa, predstavljena kao jedno od najreproduciranijih djela na svijetu, prodana je na aukciji u Londonu za gotovo milijun funti...

Sliku je kupio čelnik kompanije Graff Diamonds Intrenational, britanski draguljar Laurence Graff, za 982.050 funti ( 8.715.000 kuna), više nego dvostruko od procjenjene vrijednosti, obznanila je aukcijska kuća Bonhams.

Voditelj komunikacija i marketinga Bonhamsa Julian Roup je rekao da je to novi rekord za Tretchikoffa. Rad, naslikan 1950. godine bit će izložen u Graffovoj galeriji južnoafričke umjetnosti u Stellenboschu blizu Cape Towna u Južnoj Africi.

Po Bonhamsu, slika se smatra najreproducirijanim umjetničkim djelom na svijetu jer je za Tretchikoffova života prodano pola milijuna reprodukcija te slike velikog formata.

Tretchikoff, ruski useljenik u Južnu Afriku, rođen je 1913. u današnjem Kazahastanu, a umro je 2006. godine u Cape Townu. Smatra se jednim od komercijalno najuspješnijih umjetnika svih vremena, velikim dijelom i zahvaljujući Kineskoj djevojci. Bio je samouki slikar koji je slikao realistične motive. Uživao je veliku popularnost u širokoj javnosti no kritičari su ga često nazivali kraljem kiča.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram