Zatvori
Poslovni Puls
25/03/2013

Bosna i Hercegovina više neće imati nacionalnog avioprijevoznika?

Jedina bosanskohercegovačka zrakoplovna tvrtka "BH Airlines" bit će ugašena zbog financijskih poteškoća u koje je zapala, objavio je u ponedjeljak sarajevski "Dnevni avaz"...

Pozivajući se na izvore bliske vladi Federacije BiH, koja je većinski vlasnik "BH Airlinesa", list tvrdi kako je odluka o gašenju tvrtke, koja trenutačno broji 108 zaposlenih, postala neizbježna nakon što su svi potencijalni strateški partneri odustali od suradnje.Federalna je vlada prošle godine objavila natječaj za prodaju 49 posto vlasničkog udjela u "BH Airlinesu", a nekoliko niskotarifnih i charter prijevoznika pokazalo je načelno zanimanje za tu ponudu.

"Svi su nakon sastanaka i pregleda dokumentacije digli ruke od 'BH Airlinesa' navodeći da bi suvlasnički dio bio potpuno neisplativ", izjavio je izvor iz federalne vlade.

U vladi tvrde kako je najveći krivac za propast "BH Airlinesa" turska tvrtka "Turkish Airlines", koja se prošle godine povukla iz sudjelovanja u upravljanju bosanskohercegovačkim zračnim prijevoznikom.

Turski su članovi uprave navodno ostavili nagomilane dugove na ime dospjelih kreditnih obveza koje "BH Airlines" nije u stanju izmiriti, a zbog toga mu je Hypo banka blokirala račune. Na ime dospjelih rata leasinga za dva zrakoplova tipa ATR-72 "BH Airlines" Hypo banci trenutačno duguje nešto manje od tri milijuna eura.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram