Zatvori
Poslovni Puls
26/03/2013

Ispred Cipra dugačak put do potpunog oporavka i financijske stabilizacije

Dogovor o financijskoj pomoći Cipru, bude li u potpunosti proveden, trebao bi osigurati održivu budućnost i pokrenuti gospodarstvo na drugim osnovama, ocijenili su čelnici europskih institucija...

Dogovor o financijskoj pomoći Cipru, bude li u potpunosti proveden, trebao bi osigurati održivu budućnost i pokrenuti gospodarstvo na drugim osnovama, ocijenili su čelnici europskih institucija.

Vjerujemo da program pomoći za Cipar, bude li proveden, može uspostaviti održivo ciparsko gospodarstvo, rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso komentirajući dogovor koji je tijekom protekle noći postignut na sastanku euroskupine. Dogovor predviđa pomoć od 10 milijardi eura, a Cipar će zauzvrat morati drastično smanjiti svoj pretjerano velik bankarski sektor, smanjiti svoj proračun, provesti strukturne reforme i privatizaciju državne imovine.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy pozvao je da se što prije provede postignuti dogovor. Dogovor je bitan kako bi se osigurala održiva budućnost za Cipar u eurozoni.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz pozdravio je činjenicu da su prema postignutom dogovoru pošteđeni bankovni polozi manji od 100.000 eura te upozorio da se iz ciparske krize moraju izvući pouke. Prva pouka, prema Schulzu, govori da treba što prije dovršiti uspostavu bankovne unije, druga govori o potrebi koordinacije poreznih politika u EU-u. Schulz također zamjera na načinu na koji su se vodili pregovori o Cipru - bez transparentnosti, demokratske odgovornosti i bez odgovorajuće komunikacije prema javnosti.

Glavna grana ciparske ekonomije bio je bankarski sektor s velikim polozima iz inozemstva, najviše iz Rusije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je od ruske vlade da razmotri restrukturiranje zajma od 2,5 milijarda eura koji je Moskva dala Cipru 2011., kako je zatražila Nikozija. Cipar je zatražio od Rusije petogodišnje produljenje tog zajma koji istječe 2016. kao i smanjenje kamatne stope koja sada iznosi 4,5 posto. Zauzvrat je predložio ulaganja u svoj bankovni i energetski sektor.

Cipar je dogovorom o pomoći od 10 milijardi eura izbjegao stečaj i sačuvao svoje mjesto u eurozoni, ali uz visoku cijenu restrukturiranja svojeg bankarskog sektora i neizvjesne ekonomske budućnosti zemlje, javljaju agencije, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram