Zatvori
Poslovni Puls
26/03/2013

Nijemci preuzimanju slovenski Adria Airways?

Prodaja slovenskog zrakoplovnog prijevoznika Adria Airways u završnoj je fazi, a najviše je izgleda da dođe do dogovora s njemačkom kompanijom Intro Aviation, tvrdi u utorak ljubljanski dnevni list "Dnevnik"...

Prikupljanje neobvezujućih ponuda raspisala je prijašnja vlada Janeza Janše, a među zainteresiranima za kupnju Adria Airwaysa su Intro Aviation iz Njemačke, Welcome Aviation Group iz Austrije i nizozemska tvrtka Panta Holdings te nekoliko financijskih fondova, navodi list. "Dnevnik" dodaje da su, po njegovim informacijama, u zaključnoj fazi pregovori o konačnom definiranju obvezujućih ponuda. Najviše izgleda ima njemački Intro Aviation, no ta tvrtka je navodno "posrednik", dok bi konačni kupac slovenskog zrakoplovnog prijevoznika mogla biti niskotarifna kompanija Berlin Air, navodi ljubljanski "Dnevnik".

Slovenska država zajedno sa svojim fondovima ima 72-postotni udjel u Adria Airwaysu, dok 28 posto dionica imaju četiri banke: Nova Ljubljanska banka (NLB), Abanka, Hypo banka i Unicredit. Takva vlasnička struktura u Adriji Airways nastala je nakon što je slovenski nacionalni zračni prijevoznik krajem 2011. dokapitaliziran, pri čemu su banke vjerovnice pristale na reprogram tri četvrtine svojih potraživanja, dok su četvrtinu potraživanja konvertirale u svoje vlasničke udjele te tako sudjelovale u dokapitalizaciji.

Država kao većinski vlasnik je kompaniju je zadnjih godina dokapitalizirala sa 85 milijuna eura, ali to, kao ni svi raniji pokušaji spašavanja tvrtke koja se suočava s gubicima i padom prometa, nije bilo dovoljno da je dugoročno spasi i sačuva u nacionalnom vlasništvu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram