Zatvori
Poslovni Puls
26/03/2013

Optimizacijom poslovanja INA povećala operativnu dobit za 2,2 milijarde kuna

Ina je završila trogodišnji projekt optimizacije svog poslovanja pod nazivom Optina2, a taj je projekt rezultirao poboljšanjem operativne dobiti od čak 2,2 milijarde kuna, što je čak 33 posto više u odnosu na planirano, izvijestili su danas iz Ine...

Projekt je rezultirao s poboljašnjem EBIT-a od čak 2,2 milijarde kuna. Pritom su inicijative vezane uz smanjenje troškova donijele oko 1,6 milijardi kuna, a povećanje prihoda donijelo je oko 615 milijuna kuna, navodi se u priopćenju.

Ukupno, operativni troškovi bez amortizacije smanjeni za gotovo 25 posto u odnosu na razdoblje prije pokretanja projekta.

Ina je s pripremama za projekt Optina2 započela u srpnju 2009. godine, njegova je provedba počela 2010. godine, a planirani je cilj bio povećanje EBIT-a za 1,7 milijardi kuna.

Projekt je obuhvatio sve Inine segmente djelatnosti (Istraživanje i proizvodnja nafte i plina, Rafinerije i marketing te Trgovina na malo), poslovne funkcije (Korporativni centar, Korporativni poslovi i Financije) te tri članice INA Grupe (Crosco, STSI i SINACO) unutar kojih su provedene određene inicijative vezane uz poboljšanje procesa i reorganizaciju.

Ukupno je pokrenuto gotovo 250 pojedinačnih inicijativa, složenijih i jednostavnijih, od kojih je svaka pojedinačno detaljno razrađena i čija realizacija se kontinuirano pratila, navodi se u priopćenju.

Inicijativama smanjenja troškova, koje su s 1,6 milijardi kuna i donijele najveći doprinos ukupnom poboljšanju operativne dobiti, ostvareni su rezultati iznad očekivanja u svim segmentima i poslovnim funkcijama te članicama INA Grupe, pri čemu je segment djelatnosti Istraživanje i proizvodnja vodeći s gotovo pola milijarde kuna ušteda (474 milijuna kuna), odnosno ostvareno je 181 posto od očekivanog, a slijedi segment djelatnosti Rafinerije i marketing s 439 milijuna kuna (što je 154 posto od očekivanog), navodi se u priopćenju.

Unutar projekta Optina2 posebna je pozornost posvećena projektu optimizacije nabave koji je dugoročno donio milijunske uštede - riječ je o gotovo 280 milijuna kuna postignutih u nešto više od dvije godine, odnosno od rujna 2010.

Unapređenje procesa nabave uključivalo je povećanu transparentnost postupka nabave, povećanje konkurencije uvođenjem novih dobavljača, uvođenje novih postupaka i pravila u pregovaranju, što je u konačnici, kako navode iz Ine, rezultiralo uistinu oglednim postupkom nabave.

U priopćenju se prenosi i izjava izvršnog direktora Korporativnog centra Tvrtka Perkovića koji, zadovoljan postignutim, vrlo značajnim rezultatima, ističe kako je to zasigurno jedan od najznačajnijih projekata optimizacije poslovanja u Hrvatskoj.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram