Zatvori
Poslovni Puls
26/03/2013

Prepolovljena prognoza rasta njemačkog gospodarstva

Ekonomski savjetnici njemačke vlade u ponedjeljak su više nego prepolovili prognozu rasta njemačkog gospodarstva u 2013., navodeći kao razlog oštar pad u četvrtom tromjesečju 2012. i slabe izglede za vanjsku trgovinu i ulaganja...

Savjetnici sada procjenjuju da će najveće europsko gospodarstvo ove godine gotovo stagnirati, uz mršavu stopu rasta od 0,3 posto, u odnosu na 0,7 posto zabilježenih u 2012.

U listopadu prognozirali su da će gospodarstvo u ovoj godini porasti 0,8 posto, ali su u međuvremenu objavljeni podaci pokazali pad aktivnosti u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju za 0,6 posto.

Ujedno će vanjska trgovina, tradicionalno glavni pokretač njemačkog gospodarskog rasta, smanjiti BDP u ovoj godini za 0,3 postotnog boda, napominju.

Potražnja za njemačkom robom oslabila je zbog mjera štednje i recesije u drugim članicama eurozone, na koje otpada 40 posto njemačkog izvoza.

Ulaganja vjerojatno neće značajno pridonijeti rastu u prvoj polovini ove godine, dodaju savjetnici, prognozirajući njihov pad u cijeloj 2013. za tri posto, što bi ipak bilo blago poboljšanje u odnosu na 2013. kada su se ulaganja poduzeća u opremu i strojeve smanjila 4,8 posto.

Rast će u ovoj godini generirati u prvom redu domaća potražnja, pri čemu bi osobna potrošnja trebala porasti 0,7 posto a javna potrošnja za naviše revidiranih 1,7 posto.

"Posebno bi konačna potrošnja domaćinstava trebala i dalje bilježiti čvrst rast, budući da je tržište rada još uvijek neobično stabilno", ističu savjetnici u priopćenju.

Inflacija bi u ovoj godini trebala oslabiti na 1,7 posto, s prošlogodišnjih dva posto, a stopa nezaposlenosti porasti na 6,9 posto, s prošlogodišnjih 6,8 posto, procjenjuju, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram