Zatvori
Poslovni Puls
27/03/2013

Boris Cota: Ako izostane rast BDP-a, izgledno smanjivanje plaća u javnom sektoru

Novi rebalans je izvjestan jer se najvjerojatnije neće ostvariti ni nove Vladine projekcije gospodarskog rasta, ocijenio je Boris Cota, ekonomski savjetnik predsjednika Ive Josipovića, u intervjuu za Globus...

Istaknuo je kako je hrvatska monetarna i fiskalna politika ograničena zbog čega će Vlada, ako izostane rast, morati nastaviti smanjivanje plaća u javnom sektoru.

"Monetarna politika ima ograničenja jer smo eurizirana zemlja sa stabilnim tečajem, dok su ograničenja fiskalne politike određena smjernicama EU-a koja kažu da budžetski deficit ne smije biti veći od 3 posto BDP-a, i da javni dug ne prelazi 60 posto BDP-a. Isto tako moramo imati na umu da još nije došlo do gospodarskog oporavka u eurozoni, da je izvoz slab i da je investicijska aktivnost na zaista povijesno niskoj razini. Naš gospodarski oporavak u takvim uvjetima nije izgledan, te mogućnost daljnjeg smanjivanja plaća u javnom sektoru postoji", rekao je Cota.

U takvim nepovoljnim okolnostima Vladi jedino preostaje raditi na povećanju konkurentnosti domaćeg gospodarstva koje se ogleda kroz povećanje izvoza.

"Cjenovna konkurentnost može se povećati jedino realnom deprecijacijom, što u uvjetima stabilnog nominalnog tečaja zahtjeva smanjenje troškova poslovanja bilo putem smanjivanja troškova rada, odnosno smanjivanja bruto plaća. Smanjenje bruto plaća može biti popraćeno smanjenjem poreza i doprinosa, ali i neto plaća", rekao je Cota za Globus.

Smatra kako je prije poreznog rasterećenja potrebno prvo napraviti značajne rezove na rashodovnoj strani proračuna – smanjenje plaća, naknada i kapitalnih projekata - zbog deficita od 10 milijardi kuna.

Sukobe u Vladi Cota vidi kao posljedice "neadekvatnog odabira kadrova" za mnoge važne funkcije. Očekuje kako će Vlada tu napraviti značajne promjene.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram