Zatvori
Poslovni Puls
27/03/2013

Finski premijer: Porezni obveznici ne bi trebali spašavati posrnule banke

Finska je zatražila da se porezni obveznici u eurozoni ubuduće poštede od spašavanja posrnulih banaka...

"'Svugdje u Europi trebamo se okretati prema normalnoj tržišnoj ekonomiji, u kojoj vlasnici i investitori snose gubitke u slučaju propasti banke", izjavio je finski premijer Jyrki Katainen tijekom svojeg jučerašnjeg govora u Helsinkiju.

Katainen je izrazio nadu da će Europskoj bankarskoj uniji, čije je osnivanje u tijeku, to poslužiti kao osnovni princip.

"U suprotnom, održat će se aktualna situacija u kojoj porezni obveznici plaćaju za propast banaka", ustvrdio je finski premijer.

Prema planovima za osnivanje bankarske unije, predviđa se formiranje mehanizma za spas posrnulih banaka, u okviru kojega će dioničari, vjerovnici i, ukoliko bude potrebno, štediše s velikom ulozima snositi troškove restrukturiranja banaka.

U Finskoj, jedinoj državi članici eurozone koja je uspjela zadržati vrhunski kreditni rejting AAA, raste nezadovoljstvo poreznih obveznika prema ideji da sudjeluju u spašavanju drugih zemalja.

Nedavno istraživanje javnog mnijenja, provedeno po narudžbi finske javne radiotelevizije YLE, pokazalo je da polovica Finaca više ne želi financirati pakete financijske pomoći u inozemstvu, čak ukoliko to podrazumijeva raspad eurozone, prenosi T-Portal.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram