Zatvori
Poslovni Puls
27/03/2013

Portugal gori i od Hrvatske: Ove godine očekuje se pad BDP-a od 2,3 posto

Aktivnosti u portugalskom gospodarstvu smanjit će u ovoj godini 2,3 posto zbog snažnog pada domaće potražnje i razočaravajućeg rasta izvoza, objavila je u utorak središnja portugalska banka..

To znači da u banci sada očekuju dublji pad, budući da su u prethodnoj prognozi pad aktivnosti procijenili na 1,9 posto. Ujedno su se u procjenama izjednačili s međunarodnim kreditorima, Europskom unijom (EU) i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

U 2014. gospodarstvo bi trebalo porasti za 1,1 posto, unatoč novim mjerama štednje koje je vlada u Lisabonu usvojila kako bi dobila pomoć u visini 78 milijardi eura.

Zbog produbljivanja recesije kreditori su Portugalu ovog mjeseca produljili za godinu dana rok za svođenje proračunskog deficita u okvire dopuštene u Europskoj uniji. Zemlja suočena s rekordnom nezaposlenošću i nagomilanim socijalnim nezadovoljstvom sada treba svesti deficit ispod tri posto BDP-a do 2015.

Rok je produljen paralelno odobravanju osme tranše međunarodnih kredita, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram