Zatvori
Poslovni Puls
28/03/2013

Dok svima pada - S&P podigao turski kreditni rejting!

Agencija Standard & Poor's podigla je rejting Turske za jednu razinu, na "BB+", obrazlažući taj potez povećanim izvozom koji je podupro javne financije...

Novi je turski rejting samo jednu razinu ispod investicijskog razreda a "odražava naše mišljenje o postojanom i održivom smanjenju još uvijek značajnih turskih potreba za neto vanjskim financiranjem, te o povećanju izvoza, u kontekstu blagog usporavanja domaće potražnje", priopćeno je u srijedu iz Standard & Poor'sa, prenosi HRT.

Turska je smanjila deficit na tekućem računu bilance plaćanja s 10 na šest posto BDP-a, a gospodarski rast stabilizirao se na održivijoj razini, napominju u agenciji.

Rejting je poboljšan i zahvaljujući napretku Ankare u rješavanju kurdskog pitanja, za koji u agenciji očekuju da će biti "trajniji nego što je bio slučaj s dosadašnjim naporima".

Poboljšani odnosi s velikom kurdskom manjinom pomogli bi smanjiti potrošnju na sigurnost i potaknuli bi prekograničnu trgovinu, ističu.

Rizični pak faktori u predstojećem razdoblju uključuju lokalne i predsjedničke izbore u 2014. i parlamentarne izbore u 2015., te moguće slabljenje proračunske ravnoteže, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram