Zatvori
Poslovni Puls
28/03/2013

Milanović: Spasiti nas može samo gospodarski rast

Na sjednici Vlade premijer Zoran Milanović komentirao je novo zaduženje države od milijardu i pol dolara na američkom tržištu. Iako su kamate na zaduženje od 5,6 posto bolje nego prošle godine, još uvijek su visoke, rekao je Milanović ističući kako je jedini izlaz gospodarski rast...

"Treba nam gospodarski rast, sve drugo je život na dug. I tako danas živi cijela Europa, osim nekoliko država. Tako žive Velika Britanija i Francuska i ne može dugo na takav način više", naglasio je Milanović.

Sve sudionike izbora za Europski parlament pozvao je da kampanju vode konstruktivno, govoreći o onome što će raditi u Bruxellesu te da ignoriraju one koji nas vraćaju u prošlost pričama o boljševicima.

Kazao je kako na neke stvari mora reagirati, ali da neće dopustiti da kampanja bude kampanja otprije 70 godina.

Vlada će danas razmotriti nekoliko zakonskih prijedloga koji se usklađuju s europskim zakonodavstvom, a među njima je i prijedlog izmjena Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci.

Zakon o poticanju investicija, koji je prihvaćen prije gotovo pola godine a prije dva mjeseca je izmijenjen, još se ne provodi. To bi se konačno danas moglo promijeniti jer bi Vlada trebala donijeti uredbu o poticanju investicija i poboljšanju investicijskog okruženja, kojom se propisuje postupak prijave i odobravanja korištenja poticajnih mjera obrtnicima i tvrtkama za troškove otvaranja novih radnih mjesta. Konkretno to znači novčane poticaje za svako otvoreno radno mjesto.

Pred Vladom je i nova odluka o sudjelovanju u fondovima za gospodarsku suradnju (FGS). Ukupna sredstva za sudjelovanje u fondovima iznosila bi najviše do milijardu kuna, a udjel Vlade u Fondu ne bi mogao biti niži od 25 posto plus jedan udjel niti viši od 50 posto.

Pred Vladom je i prijedloga zakon o osnivanju Zaklade Hrvatska kuća - Croatia House, kao stožerne institucije za međunarodnu promociju hrvatske kulture, umjetnosti i jezika te kulturne baštine.

Zakon bi stupio na snagu 1. siječnja iduće godine, a Ministarstvo kulture i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova osiguralo bi sredstva za osnovnu imovinu Zaklade u 2014. godini u jednakim iznosima, po 100 tisuća kuna, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram