Zatvori
Poslovni Puls
29/03/2013

Ruski tajkun Fridman želi preuzeti cijelu Tele2 grupaciju?

Nordijski mobilni operater Tele2 odlučio je prodati svoj ruski ogranak ruskoj državnoj banci VTB za ukupno 3,5 milijardi dolara nakon što Tele2 Russia nije uspio ishoditi licencu za razvoj mobilne mreže četvrte generacije...

Banka VTB platit će za dionice Tele2 Russia 2,4 milijarde dolara u gotovini i preuzeti neto dug od 1,15 milijardi dolara, priopćio je u srijedu Tele2 čije su dionice izlistane u kotaciji burze u Stockholmu.

Tele2 Russia ima prema podacima na internetskoj stranici krovne grupe gotovo 23 milijuna pretplatnika a odluka o njegovoj prodaji donesena je nakon što na aukciji u srpnju prošle godine nije dobio licencu za razvoj mobilne mreže četvrte generacije. Licencu su dobile četiri velike ruske kompanije VimpelCom, Mobile TeleSystems, Rostelecom i MegaFon.

"Tele2 usredotočit će se sada na ulaganja i iskorištavanje prilika koje otvara pojačani mobilni podatkovni promet na našim temeljnim tržištima - Švedskoj, Nizozemskoj, Norveškoj i Kazahstanu", kazao je u priopćenju Mats Granryd, predsjednik i izvršni direktor Tele2.

Danas se u tu priču neočekivano upleo ruski milijarder Mihail Fridman najavom da bi mogao kupiti cijelu nordijsku grupu, što je dosada neviđen slučaj ruskog natjecanja za preuzimanje jedne kompanije. Fridman raspolaže milijardama dolara nakon prodaje naftne kompanije TNK-BP, a u slučaju Tele2 Russia našao se nasuprot drugoj po veličini banci u Rusiji.

Fridmanova investicijska kompanija A1 nije naznačila koliko je spremna ponuditi za cijelu grupu Tele2, čija je tržišna vrijednost na kraju jučerašnjeg trgovanja iznosila 7,5 milijardi dolara.

"Cijena za cijeli Tele2 još nije utvrđena – proučavamo brojke radi mogućeg podnošenja ponude za cijelu grupu", kazao je glasnogovornik A1

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram