Zatvori
Poslovni Puls
01/04/2013

Slovenski parlament sutra će ratificirati hrvatski pristupni ugovor s EU

Slovenski parlament u utorak će ratificirati hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom...

Svečanom proglašenju ratifikacije nazočit će u slovenskom parlamentu u Ljubljani na poziv slovenske vlade premijer Zoran Milanović i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Nova slovenska premijerka Alenka Bratušek izjavila je da se veseli skorom ulasku Hrvatske u EU jer je to i u slovenskom interesu, te da članstvo obiju država u EU-u otvara vrata za nove mogućnosti suradnje.

Slovenija je u zadnjoj skupini zemalja, sadašnjih članica EU-a, koje će ratificirati hrvatski pristupni ugovor. Zakon o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora već je  jednoglasno podupro vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta, a široku političku potporu omogućio je memorandum dviju vlada kojim je otklonjen problem koji je za slovensku vladu u procesu ratifikacije predstavljalo pitanje Ljubljanske banke.

Memorandumom o suglasnosti dviju vlada usuglašeno je da će se rješenje Ljubljanske banke tražiti u okviru sukcesije, sudske tužbe protiv iste banke u Hrvatskoj staviti u stanje mirovanja, a slovenska vlada odmah pokrenuti postupak ratifikacije. Potpisali su ga 11. prošlog mjeseca u Mokricama tadašnji premijer Janez Janša i hrvatski premijer Zoran Milanović.

Rješenje koje je zadovoljilo obje strane pozdravila je i Europska komisija koja je od početka naglašavala da bilateralna pitanje ne smiju onemogućiti primanje Hrvatske s 1. srpnja budući da je ona uspješno završila pristupne pregovore.

Za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu potrebna je dvotrećinska većina glasova zastupnika, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram