Zatvori
Poslovni Puls
02/04/2013

Grčka prodaje nacionalnu željezničku mrežu!

Grčka će u lipnju otvoriti natječaj za privatizaciju nacionalnog željezničkog operatera Trainose, kako bi do početka 2014. pronašla kupca u skladu s uvjetima za međunarodnu pomoć...

"Napravljen je prvi korak u smjeru privatizacije Trainosea. Postupak će započeti u lipnju ... i u kratkom vremenskom razdoblju stanje u grčkim željeznicama stubokom će se promijeniti", istaknuo je ministar razvitka Kostis Hatzidakis.

Direktor državne agencije za privatizaciju HRADF Iannis Emiris dodao je da bi prodaja trebala biti dovršena "do kraja ove ili najkasnije do početa iduće godine".

Prema navodima iz grčke vlade, interes za sudjelovanje na natječaju iskazale su kineske i francuske kompanije.

Kako bi omogućila prodaju, vlada je podijelila krovnu tvrtku OSE čiji je dug u 2011. dosegnuo 10 milijardi eura, ukinula je pojedine linije i prebacila višak zaposlenih u druga državna poduzeća.

Preustroj je započeo 2008. i Trainose je tek prošle godine poslovao s dobiti, objavilo je ministarstvo razvitka.

U planu je i prodaja tvrtke Rosco, koja je od Trainosea preuzela posao održavanja vlakova.

Prema dogovoru o međunarodnoj pomoći, vlada u Ateni mora ove godine prodajom imovine namaknuti 2,6 milijardi eura, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram