Zatvori
Poslovni Puls
02/04/2013

Stopa nezaposlenosti u eurozoni 12 posto: Najteže u Grčkoj i Španjolskoj

Stopa nezaposlenosti u eurozoni u veljači je na mjesečnoj razini ostala nepromijenjena i iznosila je 12 posto, pokazali su u utorak najnoviji podaci europskog statističkog ureda Eurostata.
Prema procjenama statističkog ureda, u eurozoni je u tom mjesecu bez posla bio 19,071 milijun ljudi...

Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u skladu je s očekivanjima ekonomista, a zadržala se na razini iz prvog ovogodišnjeg mjeseca za koji je Eurostat revidirao naviše prvotno objavljen podatak.

Podaci za 17 zemalja u zoni primjene zajedničke valute ukazuju na gubitak posla u veljači za daljnje 33 tisuće ljudi. U usporedbi s veljačom prošle godine broj nezaposlenih uvećan je za gotovo 1,8 milijuna, pokazuju najnoviji podaci Eurostata.

Nezaposlenost među mladima u veljači je porasla na 23,9 posto, s tim da posebno veliki problem i dalje predstavlja u Grčkoj i Španjolskoj gdje se čvrsto drži iznad 50 posto.

U 27-članoj Europskoj uniji stopa nezaposlenosti u veljači je iznosila 10,9 posto, čime je blago uvećana u usporedbi s revidiranih 10,8 posto.

Već tri godine zaredom u Uniji se provode oštre mjere štednje, što dovodi do rasta nezaposlenosti, pa su pojedini političari već upozorili da bi takva politika mogla dovesti do jačanja populističkih vlada.

"Prijeti opasnost da produljena provedba mjera štednje neće rezultirati smanjenim deficitima ali će zato pouzdano dovesti do toga da će vlade postati nepopularne pa će ih u odgovarajućem trenutku progutati populisti", kazao je prošli tjedan francuski predsjednik Francois Hollande.

Teške socijalne posljedice aktualne gospodarske situacije u EU mogle bi Europskoj središnjoj banci (ECB) biti poticaj da na ovotjednom sastanku razmotri mogućnost smanjenja kamatnih stopa kako bi poduprla oporavak posustalog gospodarstva, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram