Zatvori
Poslovni Puls
03/04/2013

Evo zašto je Island postao obećana zemlja za hrvatske radnike

Vijest da je 30 hrvatskih državljana podnijelo zahtjev za azil na Islandu šokirala je mnoge u Hrvatskoj. Ova otočna država, koja ima dvostruko manje stanovnika od Zagreba, do sada nije bila poznata kao obećana zemlja za Hrvate...

A što Island nudi hrvatskim državljanima ako im bude odobren azil? Prema podacima njemačkog statističkog ureda Destatisa, Island je zemlja s uvjerljivo najmanje siromašnih u Europi. Dok u Europskoj uniji na granici siromaštva živi 16,9 posto ljudi, na Islandu ih je gotovo upola manje (9,2 posto). Na granici siromaštva u Hrvatskoj živi gotovo 2,5 puta više ljudi nego na Islandu (21,2 posto).

Ako se usporede prosječna primanja stanovnika Hrvatske i Islanda, vidi se također velika razlika. Kada se pogledaju sve plaće, socijalne pomoći, dječji doplaci, naknade za nezaposlene... proizlazi da prosječan čovjek na Islandu mjesečno dobije 1581 euro, pokazuju podaci Destatisa. To je gotovo 3,5 puta više od mjesečnog prihoda prosječnoga Hrvata koji, po Destatisu, mjesečno zaradi ili dobije iz socijalnih transfera 462 eura. Na Islandu je nezaposleno 5,6 posto ljudi, a u Hrvatskoj 21 posto.

Island vapi za radnom snagom nakon velike krize koja je državu dovela na rub bankrota, pri čemu su mnogi napustili otok. No Island je brzo proveo nužne reforme i izvukao se iz krize. Nakon velikoga pada 2009. i 2010. godine, kada im je gospodarstvo potonulo blizu 10 posto, islandska se ekonomija stabilizirala i lani je BDP porastao 1,6 posto, prenosi Večernji.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram