Zatvori
Poslovni Puls
03/04/2013

Znanstvenici osmislili mikročip za borbu protiv pretilosti!

Britanski znanstvenici napravili su inteligentni mikročip koji bi trebao kontrolirati i suzbiti apetit...

Testiranje ovog elektronskog implanta trebalo bi uskoro početi na životinjama, a njegovi tvorci tvrde da će pružiti efikasniju alternativu kirurškom zahvatu.

Čip se postavlja na nerv vagus, koji igra važnu ulogu u kontroliranju apetita, ali i drugih tjelesnih funkcija. Testiranje na ljudima trebalo bi početi u roku od tri godine. Razvoj čipa odvija se pod vodstvom profesora Chrisa Toumazoua i Stephena Blooma sa Imperial Collegea u Londonu, javlja HRT.

Sićušni implantat dizajniran je da čita i procesuira električne i kemijske pokazatelje apetita u živcu. Na osnovu njih, čip šalje električne signale mozgu da smanji potrebu za hranom.

Istraživači kažu da će identificiranje kemijskih impulsa više pomoći da se napravi precizniji instrument. Projekt je već financiralo Europsko istraživačko vijeće sa više od sedam miliona eura.

Sličan uređaj već je razvijen kako bi reducirao epileptične napade, a radi na principu stimulacije istog živca. "Ovo je zaista mali čip, a pomoću njega smo dobili informacije na osnovu kojih možemo modelirati signale živaca odgovorne za kontrolu apetita. Na osnovu praćenja signala, možemo stimulirati mozak da se usprotivi bilo čemu. Moći ćemo kontrolirati apetit, umjesto da potpuno obustavimo potrebu za hranom", izjavio je Toumazou za BBC i dodao kako su laboratorijski testovi već dokazali tvrdnje.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram