Zatvori
Poslovni Puls
04/04/2013

Dobro je, prošek može ostati prošek i nakon ulaska u Europsku uniju

Prošek se pod tim imenom može prodavati na tržištu i nakon 1. srpnja i ulaska Hrvatske u Europsku uniju (EU), pri čemu proizvođači i dalje imaju mogućnost zaštite toga proizvoda, izjavio je voditelj Službe za prehrambeno-prerađivačku industriju u Ministarstvu poljoprivrede Juraj Orenda...

"Nedavno objavljeno priopćenje Ministarstva u kojem je stajalo da se ime prošek nakon 1. srpnja neće moći rabiti povučeno je s mrežnih stranica Ministarstva kako bi se obavile dodatne konzultacije sa svim sudionicima u postupcima pregovaranja s Europskom komisijom", izvijestio je Orenda novinare.

"Namjera nije bila plasirati neku ružnu vijest ili napraviti namjerni gaf, nego potaknuti proizvođače da se organizirano prilagode novim situacijama na tržištu nakon ulaska u EU", rekao je.

Dodatne su konzultacije, ističe, rezultirale činjenicom da se prošek može stavljati na tržište, a kao proizvod i dalje se može, prema pravilima EK i pravilima postupka zaštite proizvoda, zaštititi, tj. brendirati.

Orenda je najavio i da će se ovih dana sastati s proizvođačima i utvrditi daljnje aktivnosti vezane uz zaštitu prošeka kao proizvoda.

Na više novinarskih upita je li Ministarstvo pogriješilo, zašto ne prizna pogrešku i hoće li tko odgovarati, Orenda kaže kako stručne službe mogu priznati da su pogriješile u pojedinim činjenicama koje su bile navedene u priopćenju. "Zbog toga smo obavili dodatne konzultacije, povukli priopćenje i održat će se sastanak s proizvođačima kako bi se sve dvojbe riješile i daljnji nastupi na tržištu u plasmanu tog proizvoda mogli odvijati", rekao je.

Upitan kako se misli zaštititi ime kada je već zaštićeno talijansko ime, rekao je kako proizvođači moraju definirati specifikaciju proizvoda i pokrenuti postupak njegove zaštite.

Radi usuglašavanja daljnjih aktivnosti vezanih uz pokretanje zaštite oznake i registraciju proizvoda prošeka na razini EU, uvijek postoji mogućnost pokretanja postupka zaštite nakon što se proizvođači usuglase o pristupu tom procesu, ističu iz Ministarstva u kojem su spremni pomoći proizvođačima u svakom pogledu vezano uz zaštitu prošeka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram