Zatvori
Poslovni Puls
04/04/2013

ILO stopa nezaposlenosti na najvišoj razini od 1998. godine!

Prema posljednjim dostupnim podacima za zadnje prošlogodišnje tromjesečje stopa nezaposlenosti koju DZS provodi na temelju metodologije Međunarodne organizacije rada (ILO) iznosi 18% te je na najvišoj razini od kada bilježimo podatke (od 1998.). S obzirom na nepovoljna gospodarska kretanja i snažan rast broja rasta nezaposlenih i smanjenje zaposlenih na razini cijele 2012. prosječna ILO stopa nezaposlenosti iznosi 15,9% (u odnosu na 13,5% u 2011)...

Nadalje anketa pokazuje rast stope aktivnosti (omjer aktivnog stanovništva i radno sposobnog stanovništva) te stope zaposlenosti (omjer broja zaposlenih i ukupnog radno sposobnog stanovništva), koje su iznosile 44,6 odnosno 36,6% što je pogoršanje kretanja u odnosu na prethodno tromjesečje što je djelomično i uobičajena posljedica sezonskih kretanja u posljednjem tromjesečju. Omjer neaktivnog i aktivnog stanovništva iznosi 1,15, što znači da na svaku aktivnu osobu statistički dolazi 1,15 radno neaktivnih osoba.

Broj nezaposlenih u zadnjem se tromjesečju 2012. povećao za 49 tisuća u odnosu na treće tromjesečje prošle godine te je iznosio 307 tisuća. Na godišnjoj razini broj nezaposlenih porastao je za 69 tisuća. Istovremeno, broj zaposlenih smanjio se i to za 120 tisuća u promatranom razdoblju pa je broj zaposlenih na kraju prošle godine bio 1,4 milijuna. U odnosu na zadnje tromjesečje 2011. broj zaposlenih niži je za 77 tisuća. Iako navedena kretanja odgovaraju uobičajenim sezonskim trendovima na tržištu rada dugotrajnost negativnih trendova i promjene na godišnjoj razini upućuju na nastavak pogoršanja.
Ukupno radno sposobno stanovništvo starije od 15 godina iznosi 3,83 milijuna, od čega je 1,71 milijuna aktivnih (zaposleni i nezaposleni), a 2,12 milijuna neaktivnih.

Budući da tržište rada na kretanja u realnom sektoru reagira s određenim vremenski odmakom, prije 2014. godine nije realno očekivati početak oporavka tržišta rada. Međutim, za značajniji rast zapošljavanja potreban je značajniji rast gospodarstva, objavili su danas RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram