Zatvori
Poslovni Puls
04/04/2013

ISTRAŽIVANJE: Gotovo 50 posto Hrvata "u minusu"

Najava ministra financija o "rezanju" minusa građana na iznos jedne mjesečne plaće uzburkala je banke, ali i javnost koju brine kako će taj dug podmiriti. Stoga je portal MojPosao, u anketi provedenoj na više od 1.100 ispitanika, istražio na koji način građani podmiruju svakodnevne troškove kućanstva...

Najviše ispitanika (47%) troškove podmiruje plaćom i zaduženjem (minusom) na računu. Ispitanici uglavnom komentiraju kako je to posljedica toga što "sve poskupljuje, a plaće se smanjuju". "Plaća mi nije dovoljna za sve životne troškove pa sam u dopuštenom minusu", kaže jedan od ispitanika.

Ispitanici koji su posegnuli u "minus" učinili su to i "radi kašnjenja plaće" ili im se "u dvije godine plaća jako smanjila".  Jedan ispitanik pak priznaje da ga je u "minus" doveo "život iznad vlastitih mogućnosti", a drugi  "uđe u mali minus svaki mjesec". "Katastrofa, svi smo se prezadužili", zaključuje jedan od ispitanika.

Svakodnevne troškove plaćom u potpunosti podmiruje 32% ispitanika. Uglavnom su to građani koji nemaju kreditnih obaveza te oni koji ističu da su se odrekli svakog luksuza.

“Živim s onoliko koliko imam. Ne žudim za nepotrebnim stvarima i ne želim da banke zarađuju na meni”, kaže jedan ispitanik, a drugi dodaje da živi od plaće "uz puno, puno odricanja".

Jedan od ispitanika koji sve obveze podmiruje plaćom dodaje: “I još uštedim 200 kn mjesečno! Koji sretnik, ha?”

Novac za podmirenje svakodnevnih troškova posuđuje 17% ispitanika. Riječ je uglavnom o nezaposlenim ispitanicima. “Posuđujem od rođaka, prijatelja… polako me već svi izbjegavaju, a ja ne znam kad i kako ću to vratiti”, priznaje jedan od ispitanika.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram