Zatvori
Poslovni Puls
04/04/2013

Novi udar na mlade obitelji: Ukida se porezna olakšica za prvu nekretninu

Ministarstvo financija završilo je javnu raspravu o oporezivanju nekretnina te se čeka stav i politička odluka Vlade hoće li se i kada zakon naći u saborskim klupama. Paralelno s donošenjem zakona o porezu na nekretnine išlo bi se i na izmjene Zakona o porezu na promet nekretninama, koje bi donijele nekoliko novosti...

Glavne novosti su da bi se porez na promet nekretnina smanjio s sadašnjih pet na tri posto za sve nekretnine u kupoprodajnom postupku, ali bi se istovremeno ukinula olakšica za kupnju nekretnine kojom građani rješavaju svoje stambeno pitanje, piše Večernji list.

Prema objašnjenju Ministarstva financija, ne postoje razlozi da se zadrži ta olakšica jer se broj građana koji je koriste smanjio na 10-ak tisuća godišnje. Dodatno navode da "olakšica za prvokup produljuje porezni postupak te ga komplicira, što za posljedicu ima i velik broj žalbi".

Porezna bi se oslobođenja uvela jedino za okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta.

Premijer Milanović sada mora posredovati između ministra financija Slavka Linića, koji bi uvođenjem poreza na nekretnine zaokružio svoj reformski paket, i skeptičnih koalicijskih partnera iz HNS-a, koji smatraju da porez na nekretnine ne treba uvoditi u vrijeme recesije.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram