Zatvori
Poslovni Puls
05/04/2013

Hoće li srbijanska vlada prodati Audije i BMW-e i kupiti "domaće" Fiate?

Zastupnik oporbene Demokratske stranke (DS) u srbijanskom parlamentu Dušan Milisavljević predložio je u četvrtak srbijanskoj vladi da proda sve automobile iz svog voznog parka, a da umjesto stranih luksuznih limuzina voze "svoje nacionalno vozilo Fiat 500 L nacionale", čiju je kupnju vlada odlučila subvencionirati u ožujku...

Zastupnik DS sugerirao je da se razlika u novcu upotrijebi za liječenje bolesnih u inozemstvu, pomoć trudnicama, talentiranim studentima i radnicima.

"Ako vlada već favorizira 'Fiat 500 L' kao nacionalno vozilo, treba prodati sve audije, mercedese i BMW i vozi 500 L, što je preporuka i za sve lokalne samouprave", rekao je Milisavljević u srbijanskom parlamentu, navode beogradski mediji.

"Nemojte umjetno subvencionirati kupnju tog vozila", poručio je Milisavljević i istaknuo kako je aktualna vlada zadužila građane Srbije za 1.400 eura po glavi stanovnika, jer je subvencionirala neka poduzeća, među kojima je i mješovita srpsko-talijanska tvrtka Fabrika automobila Srbija (FAS), koja u Kragujevcu proizvodi fiat 500 L.

Ministar gospodarstva i financija Mlađan Dinkić i ravnatelj FAS-a Antonio Chezare Ferrara potpisali su 22. ožujka protokol kojim je građanima Srbije omogućena kupnja fiata 500L po povoljnijoj cijeni - za 10.900 eura. Rečeno je da će iz proračuna biti odobreno 3.000 eura po vozilu, za 5.000 primjeraka ovog automobila godišnje, na kredit s petogodišnjom otplatom i uz godišnju kamatu od tri posto.

Nakon oštrog prosvjeda Srpske asocijacije uvoznika automobila koja je ustvrdila da vlada tom mjerom ne omogućuje iste uvjete svim uvoznicima automobila, ministar Dinkić je reagirao ustvrdivši da će tom subvencijom, zapravo, FAS financirati kupnju jer je riječ o svoti koju je FAS dobio kao potporu države stranim ulagačima koji omoguće upošljavanje novih radnika, prenosi HRT.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram