Zatvori
Poslovni Puls
05/04/2013

Hrvatska od turizma prošle godine zaradila 6,83 milijarde eura

Prihodi od turizma u Hrvatskoj su prošle godine iznosili 6,83 milijarde eura, što je 3,2 posto više nego u 2011. godini, objavilo je danas Ministarstvo turizma pozivajući se na podatke Hrvatske narodne banke (HNB)...

Nakon rasta prihoda od turizma u prvih devet mjeseci 2012. godine, pozitivan trend nastavljen je i u četvrtom tromjesečju u kojem je ostvareno 557 milijuna eura prihoda od turizma ili 2,3 posto više nego u istom razdoblju 2011. godine, navodi se u priopćenju.

Po podacima koje iznosi Ministarstvo, udio prihoda od putovanja u BDP-u u prošloj je godini iznosio 15,4 posto, što je blagi rast udjela u odnosu na godinu ranije, a samo u četvrtom lanjskom kvartalu udio je iznosio 5,1 posto, što je nešto više od udjela u istom razdoblju godine prije.

"Činjenica da prihodi od turizma, unatoč gospodarskoj situaciji u cijeloj Europi, i dalje nastavljaju pozitivan trend, dokazuje da je Hrvatska zaista postala prepoznato i traženo turističko odredište u cijelome svijetu. Turistička 2013. godina biti će vrlo izazovna, pogotovo zbog odličnih prošlogodišnjih rezultata, no očekujem da ćemo ponoviti uspjeh iz 2012. te da će prihodi od turizma dodatno rasti", komentar je ministra turizma Darka Lorencina koji se prenosi u priopćenju.

Inače, na rast prihoda od turizma u prošloj godini upućivali su dobri fizički pokazatelji. Hrvatsku je, po podacima Državnog zavoda za statistiku, prošle godine posjetilo više od 11,8 milijuna turista koji su ostvarili 62,7 milijuna noćenja, što su porasti za 3,3 posto u dolascima i za 4 posto u noćenjima u odnosu na 2011. godinu.

Po podacima DZS-a koji se odnose na fizički turistički promet u svim komercijalnim smještajnim objektima, prošle je godine u Hrvatskoj boravilo 10,4 milijuna stranih turista ili 4,5 posto više nego 2011. godine, a još veći porast, za 5,1 posto, stranci su ostvarili s 57,5 milijuna noćenja. Domaćih je turista bilo 1,46 milijuna ili 4,1 posto manje, a ostvarili su 6,8 posto manje noćenja ili 5,2 milijuna.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram