Zatvori
Poslovni Puls
08/04/2013

Adris "navija" za Todorićevo preuzimanje slovenskog Mercatora

Dubinsko snimanje Mercatora trajat će do 10. svibnja, saznaje Poslovni dnevnik iz konzorcija prodavatelja Mercatora. Rok je, dakle, pomaknut za još 30 dana, nakon čega bi četiri ponuđača (Agrokor i fondovi Bain Capital, Mid Europa te CVC Capital) trebali predati obvezujuće ponude...

Iako je ljubljanski list Dnevnik pisao kako je koncern Agrokor tražio produljenje rokova, iz konzorcija prodavatelja su to demantirali.

"Rok je pomaknut odlukom konzorcija i savjetnika prodaje banke ING kako bi svi ponuđači mogli što kvalitetnije obaviti due diligence", poručuju. Poslovni dnevnik doznaje da je tijekom dosadašnjeg postupka dubinskog snimanja ponuđačima dano nedovoljno informacija o poslovanju slovenskog trgovačkog lanca pa odluka o produljenju rokova ne čudi.

Koncern Agrokor prema neobvezujućoj ponudi nudi 130 eura po dionici ili oko 480 milijuna eura za čitav Mercator. Navodno fondovi nude manje od Agrokora, a pitanje je hoće li ponude biti iste i po dovršetku due diligencea. Od predstavnika konzorcija prodavatelja pokušali smo doznati i što je s poljskim investitorom, fondom Sowiniec (u vlasništvu jednog od najbogatijih Poljaka Mariusza Switalskog) koji je navodno zainteresiran za Mercator i potpisao je ugovor o povjerljivosti podataka. O ulasku poljskog fonda u utrku za Mercator nema službene informacije, a ne zna se ni je li predao neobvezujuću ponudu. Inače, ljubljanski list Dnevnik je krajem prošlog tjedna objavio da je rezervna opcija Agrokoru u osiguravanju financijske konstrukcije za Mercator i 100 milijuna eura koje bi Ivici Todoriću trebala osigurati Adris grupa.

U Rovinju su to demantirali.

"Adris grupa nije financijski angažirana u slučaju Agrokorovog preuzimanja Mercatora iako podržava nastojanje Agrokora da uđe u vlasništvo te tvrtke. Riječ je o tvrtkama s kojima imamo dobru poslovnu suradnju i držimo da bi to bio koristan poslovni potez za obje kompanije", poručili su iz Adrisa.

Agrokorovi financijski partneri za kupnju Mercatora su EBRD, One Equity partners i UniCredit. Dnevnik spekulira da EBRD neće sudjelovati u prvoj fazi financiranja (to bi trebala biti dokapitalizacija Agrokora), te da će u tom slučaju "uskočiti" Adris.

TEME: / / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram