Zatvori
Poslovni Puls
08/04/2013

Kako dalje? Ozbiljno podbacilo punjenje državnog proračuna

Ministar financija Slavko Linić priznao je da je proračun tanji za četiri posto, a u novcu to znači da je država prikupila milijardu kuna manje nego lani. To je potvrda da je porezna politika pogrešna i da su propali pokušaji da se to sakrije...

Porezna baza se smanjila jer gospodarstvo i građani više ne mogu podnijeti porezni pritisak koji im je nametnut, piše Večernji list. Ni veći PDV ni ukidanje nulte stope tog poreza, fiskalizacija, lov na utajivače poreza, blokade dužnika, reprogrami za građane i tvrtke pa ni penalizacija izvlačenja dobiti iz tvrtki kroz dodatnu stopu poreza na dobit od 12 posto nije sakrila činjenicu da država ne može skupiti dovoljno novca da i dalje održava razinu potrošnje na koju je navikla i građane i administraciju.Zlatna koka državne blagajne – porez na dodanu vrijednost – podbacio je u prva tri mjeseca ove godine. Naime, prema nekim procjenama na koje se treba osloniti u nedostatku službenih podataka, PDV je rastao samo šest posto u odnosu na prošlu godinu. To je značajan podbačaj jer je lani stopa PDV-a bila 23 posto pa su samo zbog povećanja osnovne stope prihodi morali rasti najmanje 8,5 posto. Ako se u obzir uzme i ukidanje nulte stope PDV-a te fiskalizacija i poskupljenje plina i električne energije te činjenica da je Uskrs ove godine bio u ožujku, rast prihoda morao je biti znatno izdašniji.

"Kad se uzmu u obzir sve okolnosti, porezni prihodi od PDV-a morali su biti barem 15 posto veći nego lani, a ovaj rezultat pokazuje da se smanjuje porezna baza jer erodiraju prihodi od svih poreza vezanih uz proizvodnju, a podbacuju u odnosu na računicu i prihodi od poreza na potrošnju", komentira Željko Lovrinčević, makroekonomist s Ekonomskog instituta Zagreb.

Zapravo su gotovo svi ekonomisti upozoravali da će se podizanje PDV-a pozitivno odraziti na državnu blagajnu u kratkom roku, ali i da će u duljem razdoblju smanjiti poreznu bazu jer će građani manje trošiti. Tako je i bilo. Lani je od ožujka do prosinca od PDV-a skupljeno 34,75 milijardi kuna, što je 8,5 posto više nego u istom razdoblju 2011. kada je PDV iznosio 23 posto. Međutim, ove godine ni fiskalizacija ni ukidanje nulte stope nije pomoglo da se nastavi trend započet prošle godine, piše Večernji list.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram